Ik blij, jij blij

De kruidige geur van perencompôte met kaneel. Aubergine die bijna smelt op je tong. Een frisse salade met verse groenten en bloemen. Ik ben één van de gelukkigen die mag aanschuiven aan de eettafel. Ayurvedisch-Indonesisch kok Derk* heeft met passie dit eten bereid en ik geniet van het nuttigen. Zo mooi dat het elkaar aanvult. Hij blij, ik blij.

Het kan ook anders. Ooit volgde ik met veel plezier salsadanslessen. Tot het afdansen. Blijkbaar hoorde dat erbij. Toen ik mijn beoordeling te horen kreeg, begon de leraar te zuchten. Tja, het was niet zo goed geweest. Ik had te snel gedanst en alles bij elkaar was het net genoeg voor een voldoende. Bam, weg plezier. Ik ben daarna dan ook gestopt met de lessen.

Laatst kwam ik erachter ik door deze en andere ervaringen voorzichtig ben geworden in het naar buiten brengen van wat ik leuk vind. Zoals bijvoorbeeld het boek Alle wijsheid op een stokje, waar ik met hart en ziel aan gewerkt heb.

Mijn gedachten gaan naar het verhaal Later als ik groot ben. Tara heeft een grote liefde voor bloemen en Toby is gefascineerd door bijen. Ze ontdekken dat dat wel heel mooi bij elkaar aansluit. Volgens mij is dat met heel veel dingen zo, als we de oordelen achterwege laten. Dat Derk blij wordt van eten koken en ik van het opeten. Dat mijn zoontje vol liefde met me knuffelt en ik daar enorm van kan genieten. Dat ik het heerlijk vind om Toby en Tara-verhalen te schrijven en dat anderen daar weer vrolijk van worden.

Als we allemaal wat meer doen waar we blij van worden en dat delen, dan wordt de wereld toch een stukje mooier? Ik geloof van wel. Ik blij, jij blij, iedereen blij.

*Deze fantastische kok is te vinden via Food-Art-Nature.

**De prachtige foto is gemaakt door Erik Daems die met heel veel geduld en liefde wacht tot een bij perfect op een bloem zit. Bloem blij, bij blij, Erik blij. Je vindt meer over Eriks werk op zijn website.